Det är ditt färdtjänsttillstånd som reglerar vad som gäller för just dig. Det finns däremot vissa regler och rutiner som gäller för alla färdtjänstresenärer.
-
Tidsintervall för resan
Du kan resa på samma tider som den linjelagda kollektivtrafiken, dvs buss och tåg. Du kan resa mellan klockan 05.30 - 24.00, söndag till torsdag. Under fredagar och lördagar kan du resa mellan klockan 05.30 och 02.00.
-
Hämtning och lämning
När du blir upphämtad hjälper föraren dig med eventuella hjälpmedel för förflyttning och bagage. Föraren hjälper dig från ytterporten till fordonet. Vid resans slut hjälper föraren dig ur fordonet och till ytterporten på destinationen.
Om föraren bedömer att det inte går att köra ända fram till ytterporten följer föraren dig dit både vid hämtning och lämning.
-
Ledsagare, medresenär och barn
Du får ta med dig en ledsagare och en medresenär på resan. Ledsagaren åker utan extra kostnad. Ledsagaren stiger på och av på samma adresser som du. Eftersom ledsagaren ska kunna hjälpa dig under resan behöver ledsagaren vara över 18 år.
Medresenären betalar samma avgift som du. Medresenären stiger på och av på samma adresser som du.
Egna barn, upp till 20 år fyllda, får också följa med på färdtjänstresan utan extra kostnad. Det gäller om de får plats i samma fordon som du. Är du inte vårdnadshavare till barnet ska ni vara folkbokförda på samma adress. Barn stiger på och av på samma adresser som du.
-
Hjälpmedel och bagage
Du får ta med dig två hjälpmedel för förflyttning och två väskor på resan. Detta gäller också för din ledsagaren och medresenären. Vi anpassar storlek på fordonet efter dina behov, inte efter ledsagarens eller medresenärens.
-
Ledarhund och sällskapsdjur
Du får ta med ledar-, andra service- och assistanshundar eller sällskapsdjur på färdtjänstresan.
Om du har ett mindre djur ska det alltid resa i bur. Buren placeras sedan i bagaget på en personbil eller på golvet i ett specialfordon. En korg är inte godkänt som bur.
Större hundar reser i bagageutrymmet i personbilar. Om du reser i specialfordon och har en mellanstor eller stor hund är det viktigt att du har med dig en filt och en sele till hunden.
Du ansvarar för att djuret är instängd i buren eller att hunden har godkänd bältessele på sig, samt ansvarar för att få den på plats i fordonet. Föraren ansvarar för att lasten är säkrad.
-
Särskilt anpassad service
Om du inte kan genomföra din färdtjänstresa utan ett särskilt villkor kan du göra en ansökan om detta. Det kan handla om framsätesplacering eller direktresa. För att ansöka om särskilda villkor kan du gå in på 1177 och ansöka digitalt eller skriva ut blankett.
Behöver du bärhjälp eller trappklättrare för att du inte klarar av att gå i trappor? Kontakta Färdtjänstenheten så hjälper vi dig.
-
Vid resa med rullstol
Om du åker sittande i rullstol bör du markera fästpunkter på rullstolen så att chauffören vet var spännbanden ska fästas. Kontrollera att din rullstol är godkänd för resan.
Om du reser med en el-moped måste du flytta över till ett säte i fordonet.
Vi hjälper dig med dina hjälpmedel för förflyttning och ditt bagage in i fordonet när vi hämtar dig. Vi hjälper dig också ur fordonet vid resans slut, fram till ytterporten eller liknande.
-
Samåkning och upphämtningstid
Vi planerar alla våra serviceresor för att så många som möjligt ska kunna samåka. Du kan därför ibland behöva åka före eller efter din önskade avresetid.
När du beställer din resa får du reda på vilken tid vi planerar att bilen ska komma. Beroende på hur trafiksituation ser ut och tillgång till fordon är kan fordonet komma upp till:
- 10 minuter efter den planerade tiden i tätort
- 15 minuter efter den planerade tiden utanför tätort
Om du har en tid att passa är det viktigt att du meddelar oss och bokar i god tid. Tänk på att vi anpassar din hämtningstid efter att vi ska kunna garantera att du kommer fram i tid.
Kontaktuppgifter till Beställningscentralen
Telefonnummer: 0771 – 92 00 00
Lämna en synpunkt på din Serviceresa
Besöksadress: Eklundavägen 1, Örebro
Postadress: Serviceresor, Region Örebro län, Box 1613, 701 16 Örebro