Natur & vandringsleder

För att planera bussresan utifrån din specifika avreseort och avgångstid, rekommenderar vi att du skriver in smultronställets närmsta hållplats i reseplaneraren när en resa söks.

Bergslagsleden

Närmsta hållplats: Uskavi

Bergslagsleden är en 28 mil lång vandringsled i 17 etapper som går genom hela Örebro län. Hållplatsen Uskavi befinner sig vid Bergslagsledens femte etapp.

Läs mer om etapp 5 och om Bergslagsleden

 

Kilsbergen, Ånnaboda

Närmsta hållplats: Ånnaboda

Ånnaboda ligger på kanten av Kilsbergen och är ett ställe där det finns både vacker natur och friluftsliv att uppleva. Förutom att bada i sjön och fiska, så finns det fina vandringsleder. Det finns en asfalterad promenadväg på 2,5km runt sjön. Från Ånnaboda nåss även etapp 9 och 10 av Bergslagsleden.

Läs mer om vandring i Ånnaboda

 

Oset, naturreservat

Närmsta hållplats: Naturens hus

Naturreservatet ligger strax bortanför Wadköping och Stadsparken i Örebro. Här går det att vandra i naturreservatet, fiska längs Hjälmaren eller avnjuta en god lunch i Naturens hus.

 

Sveafallen

Närmsta hållplats: Degerfors järnvägsstation

Från busshållsplatsen Degerfors järnvägsstation är det ca. 5km promenadväg till naturområdet. Här finns en mängd jättegrytor, imponerande klippformationer och dramatisk natur. I området omkring Sveafallen finns också flera vandringsleder.

Här kan du läsa mer om Sveafallen

 

Riseberga Klosterruin

Närmsta hållplats: Storgatan Fjugesta

Från busshållsplatsen är det en promenad på ca 2,5km från Storgatan till Riseberga Klosterruin. Ruinen är ett gammalt kloster med en fin historisk prägel.

Läs mer om Risberga klosterruin

 

Foto: Länsstyrelsen

Råå uddar, naturreservat

Närmsta hållplats: Råå

Från busshållsplatsen Råå är det ca 500m skogspromenad till naturreservatet. Från uddarna går det att uppleva en vacker utsikt över sjön Vättern. Det finns även en vandringled genom reservatet.

 

Postleden

Närmsta hållplats: Gillershöjden

Från busshållsplatsen är promenad på ca 700m till Postledens start i Hällefors.  Postleden är en 56km lång led som knyter ihop Bergslagsleden med Silverleden. Här går det att uppleva en vandring likt dåtidens brevbärare gjorde genom skog, myrar och vildmark.

 

Väderkvarnsbacken Naturreservat

Närmsta hållplats: Ullavivägen

Precis utanför Askersund stadsärna ligger Väderkvarnsbacken. På toppen av backen har du en fantastisk utsikt över Askersund, och kan se ända till Stjernsunds slott på andra sidan Alsen. Här finns markerad vandringsled och grillplats. Läs mer om Väderkvarnsbacken. 

 

Foto: visitaskersund.se

Tjälvesta-Snavlunda Naturreservat

Närmsta hållplats: Tjälvesta

Tjälvesta-Snavlunda är ett perfekt ställe för utflykter året om. Reservatet har omväxlande natur genom hagar, ängar och blommiga lundar där betande djur håller markerna öppna. Här finns även tre vackra sjöar och flera markerade strövstigar.Läs mer om naturreservatet.

Foto: visitaskersund.se

 

Publicerat den: 10 augusti 2017