Aktiviteter & utflyktsmål

För att planera bussresan utifrån din specifika avreseort och avgångstid, rekommenderar vi att du skriver in smultronställets närmsta hållplats i reseplaneraren när en resa söks.

Konstutställningen Open Art

Närmsta hållplatser med buss och tåg: Stortorget, Slottet & Örebro södra och Örebro Resecentrum.

Mellan 18 juni – 10 oktober 2017 pågår Open Art som är skandinaviens största biennal för samtidskonst från hela världen. Här kan du strosa runt i Örebro stad och spana in vackra och häftiga konstverk som pryder museeum, gator och torg. Vid Stortorget finner du en  informationsstuga samt kartor. Gratis inträde!

Läs mer om Open Art

 

Foto: Open Art/Örebro kommun

Vinön

Närmsta hållplats: Hampetorp Färgeläget

Från busshållsplatsen Färgeläget är det ca. 50 m till färjan trafikerar till Vinön. Färjan är gratis att åka med. På Vinöns norra del finns en badplats med sandstrand. Det går att hyra cykel och hjälm (vuxen- och barncyklar finns) i gårdsbutiken Örtboden, belägen ca 250 från där färjan stannar. Cykel är ett perfekt färdmedel att ta sig fram med till badplatsen (2,5km). Det finns även mysigt café på ön.

Tidtabell för färjans avgångstider finns här

Läs mer om vad Vinön har att erbjuda

 

Foto: Örebro kommun

Alntorps Ö – Norasjön

Närmsta hållplats: Nora station

Mellan kl. 10.00-17.30, varje hel och halvtimme, går det att åka över med en kostnadsfri båttur med båten M/S Plaskus till Alntorps Ö som ligger mitt i Norasjön. Båten avgår från hamnen i Nora och är gratis att åka med. På Alntorps Ö finns badplats med sandstrand, minigolf, fotboll- och volleybollsplan, café och kiosk. Det finns även flera promenadstigar och grillplatser runt om på ön.

 

Foto: Nora/Press

Stadsparken och Wadköping

Närmsta hållplats: Mogatan

Från busshållsplatsen är det ca 240m promenad via Floragatan till Stadsparkens entré. I den vackra parken går det att ta en promenad längs Svartån och njuta av blommor och grönska. Här finns lekpark, plaskdamm, små dammar, fåglar, caféer och tennisbana. En perfekt park att ha picknick vid en solig sommardag.

Fortsätt vandra genom parken för att nå till det pitoreska Wadköping. I Wadköping finns småbutiker, caféer och muséum allt i härlig äldre och mycket charmig stil.

Läs mer om vad som händer i Wadköping.

 

Foto: Örebro kommun

Krokbornsparken

Närmsta hållplats: Hällefors resecentrum

Se reseplaneraren för alternativa färdvägar.

Från Hällefors resecentrum är det ca 2,2 km till parken. Tips är att ta med cykeln ombord på bussen för en härlig cykeltur från busshållplatsen till det mysiga smultronstället. Se karta.

Läs mer om Krokbornsparken

 

Foto: Hällefors turistbyrå

Stjernsunds slott

Närmnsta hållplats: Askersund resecentrum

Till fots eller på cykel går det lätt att ta sig till Stjernsunds slott från Askersunds resecentrum. I detta praktfulla slott finns sällsynt bevarade inredningar från 1850-talet. Slottet ligger på en udde med vacker utsikt över Vättern.  Guidningar hålls dagligen under sommaren. I närheten finns även restaurang och café. Läs mer om Stjernsunds slot.

Foto: visitaskersund.se

Konst på kvarntorpshögen, Kumla

Närmsta hållplats: Gasolvägen

Se reseplaneraren för alternativa färdvägar.

Från busshållsplatsen Gasolvägen är det ca 1,2 km promenad till starten av den 100m höga Kvarntorpshögen.

Läs mer om kvarntorpshögen

 

Foto: Kumla Kommun

Hembygdsgården i Askersund

Närmsta hållplats: Askersund resecentrum

Hembygdsgården är Askersunds alldeles egna lilla skansen med gamla byggnader från trakten, restaurang och minizoo. Från busshållplatsen kan du ta dig hit till fots eller med cykel. Här finns även naturreservatet Stadsparken med elljusspår och geocaching för barn. Ett fint resmål för stor som liten. Läs mer om Hembygdsgården.

Foto: Kersti Beck Larsson

Lek & Buslandet

Närmsta hållplats: Västhagagatan

Från busshållsplatsen - följ gång- och cykelvägen ca 650m till Lek & Buslandet. Lek & Buslandet är Europas största lekland på 7000 kvm och erbjuder aktiviteter för alla åldrar.

Läs mer om Lek och buslandet

 

Boda Borg

Närmsta hållplats: Ekeby Skola

Från busshållsplatsen Ekeby skola är det nära till aktivitetshuset Boda Borg. Där kan familjen utnama varandra eller varför inte utmana vänner eller kollegor i att klara olika banor som bjuder på kluriga utmaningar.

Läs mer om Boda Borg

 

Foto: bodaborg.se/karlskoga

Children's Upptäckarhuset

Närmsta hållplats: Hallsberg Resecentrum

Från busshållsplatsen är det ca 900m till Children's Upptäckarhuset som ligger i Sörängen, i närheten av Hallsbergs vårdcentral. Här blandas lek med lärande för hela familjen.

Läs mer om Children's Upptäckarhuset

 

Tekniska Kvarnen

Närmsta hållplats: Karlslunds Herrgård

Tekniska Kvarnen är belägen i den gamla kvarnen vid Karlslunds herrgård. Det är ett tekniskt muséum som erbjuder aktiviteter och lärande för hela familjen.

Läs mer om Tekniska Kvarnen

 

Foto: Örebro Kommun

Äventyrsgolf, Gustavsviks camping

Närmsta hållplats: Gustavsviks Camping

Från busshållsplatsen är det ca 200 m till äventyrsgolfbanan som är belägen strax intill campingen. Gustavsviks äventyrsgolf har banor som är inspirerade av staden Örebro och dess sevärdheter.

 

Foto: lostcity.se

Nostalgibyn i Hosta

Närmsta hållplats: Sverkesta

Från busshållsplatsen är det ca. 1,5 km promenad till Nostalgibyn i Hosta. I 50-tals byn finns kiosk, biograf, café, bensinmack och en retrobutik som alla är uppbyggda i riktig 50-tals anda.

Läs mer om Nostalgibyn

 

Foto: Lindesbergs turistbyrå

 

Publicerat den: 10 augusti 2017